Untunglah boleh Bawa Handphone . .

hai peeps!! semoga hari ini lebih baik dari semalam, pehhh hari ini aku boleh bangun lmbt, solat subuh pun aku qada tadi. aku dah kunci jam pukul 5.45 pastu postpone 15 min lagi, sekali tersadar pukul 7.30 kauu, kelam kabut aku dibuatnya, tapi kalau dah lambat aku makin jadi blur, siap2 pukul 8.15am, lincah tak aku siap hee

Semalam siapa tgk berita semalam ankat kaki,  berita semalam  yang aku tertarik adalah boleh bawa handphone ke Sekolah mula tahun Hadapan,  bagi pendapat aku , aku sangat tidak setuju sebabnya dari situlah akan mula gejala tidak elok, Gejala tidak elok akan terjadi jika disalahgunakan . Misi ke sekolahkan untuk belajar, agaknya kalau bawa handphone belajar entah kemana , nnt sibuk dgn hanphone sahaja. budak-budak sekarang handphone canggih2 maa tak main lah handphone baling tapir macam aku tue.



Banyak kesan -ve kalau bawa handphone ke sekolah, karang cikgu tgh ajar kat depan pelajar2 kat belakang dok sibuklah main handphone.  selain itu, ada kang main aksi rakam kat tandas ler  , aku cakap mcm nie sebab tgk sahajalah sebelum2 nie banyak kes yang membabitkan rakam melalui handphone. kalau dibenarkan bawa makin galak lar mereka, mmglah kita nak maju tapi kena tengok tempatlah, pergi sekolahkan nak belajar bawalah buku bukan handphone. Kawan2 aku yang kat Universiti pun ada cakap sedangkan meraka during class tak boleh keluarkan handphone ape nth lagi budak2 sekolah nie, sangata tidak sesuai. 

Mungkin ada yang berpendapat setuju bawa handphone ke sekolah, sbb senang kalau ada emergency nak call, rasa aku kat sekolah mesti ada public phone  kan, jadi tak ade masalah kalau tak bawa handphone ke sekolah sbb kalau emergency ko gune ajelah public phone tue. lagipun kalau emergency pun pejabat sekolah mesti benarkan kite guna telipon pejabat kan kan kan.  Sekolah buatlah cara sekolah kan. jangan lah terlampau nak ikut negara luar, tapi kesannye kualiti makin merosot.

Ada yang aku baca dekat satu page nie cadangkan kalau waktu kelasa cikgu kena ambil handphone pelajar, after class baru diberi balik. mungkin cara ini oke jugak, tapi yang pening nnt mesti cikgu-cikgu2 sbbnya mest ada kes hilang handphone la, sakit jiwa cikgu2 heee . Mungkin juga boleh terjadi seperti pergaduhan, contohnya A tak puas hati dgn si B secara tidak langsung Si A boleh contact geng2 dia kat luar utk Pukul si B nie, ha kauu haru biru jadinye .  

okaylah nie pendapat aku, mebi yang baca mesti aku cakap fikiran tak maju, aku cakap macm nie sebab aku berpandukan daripada keadaan sekeliling dan kes2 sebelum ini. aku harap kementerian pelajaran fikirlah balik janganlah buat keputusan terburu2 ;)


* korang ade pendapat tentang tajuk nie, mehla share2 , sharing is caring hee ;)


Terima Kasih Sudi Baca :)

13 comments:

Sue PeLik said...

setuju dengan awak.

:) student skg bukan mcm student dulu...huhuhu

4 bulan di sekolah sbg guru kaunseling mmg bgi cbran pd sy, dengan displin walaupun tak der HP kank ada HP abeh laaa dah laa cikgu tak leh sentuh budak. u touch u pay. mklmlah zaman saman bagai~ kan2??

Natasha said...

sy x tw la nk setuju ke x, hihi.. ade baik n buruknye.. mcm sy komen kt entry yg lain psl kes ni, semuenye berbalik pd diri student tu sndri.. baik, baiklah.. gune utk jht, jht lah..

cikeyrah said...

Saya bg pendapat sbb sgt tidak wajar, student sekarang sangat agresif, tak macm kite dulu2 , sopan jek hee

cikeyrah said...

natasha :: tue kalau digunak dgn cara baik, hee xpe, kita tukar2 pandagn k

Nurul Husna Mohd Hassan said...

akan datang maybe belajar dari rumah pulak sebab teknologi makin canggih :)

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

Best laaa , tapi saya jenis tak pegang phone , just emergency jer , kalau tak bawak pape , boleh call sapa2 hantar kan , kdg2 public bnyak rusak , kalau bwk phone , tapi fokus takpe laa kan ? Takut disebaliknya la pulak .

sharing is caring said...

tak brape sokong la

PinkUmmi said...

sgt2 xstuju anak2 bleh bwk handphone thun dpn...

Pecinta pink^^ said...

untungla..tapi rasa nye better tak payah kot bwak hp..hehe

Atiqah Wadiah said...

sy setuju dgn pendapat awk..byk kesan -ve dr kesan +ve klu bawa hp g skolah

Onitsuka_hana said...

kenapa handset bukan laptop.Hna rasa handset ni banyak keburukan dari kebaikan.kalau bawa laptop boleh gak tapis2 xboleh buka fb dan youtube. Kalau handset xboleh nak tapis2

Hanif Idrus said...

Siapa punya idea ini handphone boleh bawa ke sekolah..
Adussss....tak nampak kebaikkannya

Hanif Idrus said...

Thanks letakkan saya dalam bloglist
U in my bloglist
Hanif blog bloglist
Check It Out!!!!
Check blog anda berdasarkan bloglist abjad
Every week saya datang melawat tapi dengan syarat always updated blog..hahahha

 
All Right Reserved To Cik Keyrah . Full Edit By Cik Rose Cute.