Cikgu Rupanya


alhamdulilah dah masuk hari keenam kita berpuasa :) petang tadi aku ada update kan pasai adab, so aku bgtau boss aku pasai perkara tue, bila boss aku tengok nama customer tue, boss aku pun cakap dia memang tak ada adab, awak nak tau dia kerja apa, dia cikgu sekolah menengah dot dot . . baguskan perangai cikgu  tue, harap jek cikgu adab tak ada.

Aku agak terkejut jugak dengan perangai manusia tue, sbb cikgu lebih tau tentang adab sbb kat sekolah selalu pesan kt student tapi diri sendiri hilang adabnya . aku nak ngata cikgu tak ada adab pun tak boleh sebab family aku ramai berjawatan sebagai cikgu tapi tak ada lah macam tue sekali. tapi tadi memang aku cukup marah sangat2 sampai gigil tangan aku menahan marah, sbb aku tak boleh terima org kurang ajar dengan aku, sbb aku di ajar untuk tidak berkurang ajar dgn org lebih tua dari kita atau sebaliknya.


Lagipun semalam aku baca blog kak.filla pasal budi bahasa, dia ade dengar radio ho fm, fafau cakap negara kita tercorot oke dalam budi bahasa nie 34 dari 36 negara, buat malu jek. padahal negara kita majoriti berbangsa melayu dan melayu selalu di kaitkan dengan budi bahasa, tapi hampehhh .  aku harap korang jangan lah golongan macam tue yer, kita nie melayu dan beragama islam tolonglah jaga adab kita. Apa pandangan negara luar bila tau negara kita nie tak ada adab, malu kan kan . tapi tadi aku pergi terawih nampak manusia yang tak adab nie kat masjid nasib baik aku tak pancitkan tayar motor dia, gila kejamkan aku hahahah tapi aku tak sekejam tue, aku pun dah maafkan sikap manusia tue cuma terkilan jek dgn sifat manusi tue huhu


Terima Kasih Sudi Baca :)

3 comments:

Onitsuka_hana said...

panas hati je tengok org xberadab

Niesa said...

nasib baik niesa bukan melayu..niesa melanau..ekeke..tp kan kdg2 kt surau pun org xde adab..kalau dh lalu dpn org2 tua tu berada la ckit kan..ni x..apa la nk jd...

Hanif Idrus said...

Tarik telinga Cikgu tu dan cakap perlhan-lahan kat telinga dia pasal nilai-nilai murni dan adab..hehehe

 
All Right Reserved To Cik Keyrah . Full Edit By Cik Rose Cute.